Historia

Catalunya Lliure d’Animals en Circs (CLAC) és la campanya a través de la qual Libera! i la Fundació Franz Weber proposen una actualització de la Llei de protecció dels animals catalana perquè inclogui la prohibició de l’ús d’animals en circs.

Aquesta campanya té el seu origen l’any 2008, quan comencem a presentar mocions en diferents municipis catalans perquè es declaressin Ciutats Lliures d’Animals en Circs.

En aquell moment ja uns pocs municipis incloïen la prohibició, en els seus ordenances, de la instal·lació de circs si aquests utilitzaven animals salvatges en els seus espectacles. La ciutat de Barcelona, la més poblada de Catalunya, ja restringia aquest tipus d’espectacles des de l’any 2004.

El fet d’arribar a superar el 50% d’habitants de Catalunya que vivien en municipis on es prohibien l’actuació d’animals en circs, ens confirma que la societat catalana està en contra d’aquest tipus d’utilització dels animals, per la qual cosa comencem a realitzar contactes a nivell polític per proposar una llei que prohibís aquests espectacles definitivament en tota Catalunya.

Des d’aquests inicis fins ara s’han aconseguit que 99 municipis hagin prohibit els circs amb animals, municipis en els quals viu el 63% de la població catalana.

Al novembre de 2012 les formacions polítiques de CiU, ERC i ICV­EUiA, en el marc de la presentació de la campanya CLAC, signen un preacord polític pel qual es comprometen a aprovar, durant la següent legislatura, la modificació de la llei de protecció dels animals incloent la prohibició de la instal·lació de circs amb animals a Catalunya.

Vídeo de l’esdeveniment de signatura del compromís pre electoral en suport a la campanya CLAC!

Aquest preacord polític es posa de manifest el 29 d’Octubre de 2013 quan les formacions polítiques de CiU, ERC, PSC, ICV­EUiA i la CUP registren una proposició de Llei en el Parlament català per prohibir els espectacles de circs amb animals i la seva instal·lació en Catalunya.

Activitat artística a Barcelona a favor de la campanya CLAC! amb l’actuació de Mónica Pérez, Jordi Ríos, Miki Esparbé i Fermín Fernández. Participen en el vídeo Queco Novell, actor de Polònia, l’esportista Magali Dalix, les representants del Col·legi d’Advocats de Barcelona Magda Oranich i Anna Mulá, la Diputada per ICV Dolors Camats, el Regidor per CiU a Barcelona Jordi Martí, Jordi Solé del grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona i del grup Animalistas d’ICV Rosa Mateu.