Fugides d’animals

No són pocs els casos d’animals escapolits de les instal∙lacions dels circs, posant així en perill a les persones i als propis animals. Un d’aquest episodis va tenir lloc a L’Escala (Girona) durant una visita del Circo Americano en 2009, de les instal∙lacions del qual es va escapar una de les elefantes, succés que va provocar que aquest Ajuntament prohibís des d’aquell moment la instal∙lació de circs amb animals:

La Vanguardia: http://bit.ly/1jftPWp
Terra TV: http://bit.ly/1gK1xmr

Aquestes fugides no són una casualitat ni es donen solament en la nostra geografia, és un perill intrínsec a l’existència dels circs, tal com podem comprovar en els següents casos que van succeir fora del nostre territori:

2005

Juny: Ourense (Ferrol) s’escapa una serp pitó del circ Italià que finalment va aparèixer en un camió del propi circ instal∙lat a Ferrol, mentre a Ourense continuava una intensa cerca a càrrec d’un ampli dispositiu policial.
Diari 20 minutos: http://bit.ly/1ctmiRO

Desembre: Madrid: Una tigressa del circ Nevada es menja el braç d’un veí d’Arganda. L’home va ficar el braç dret entre els barrots de la gàbia en la que es trobava la tigressa, situada sobre un remolc a l’exterior de la carpa.
Diari El Mundo: http://mun.do/1fhbJOA

2007

Novembre: Gijón: ANADEL interposa denuncia contra el circ Rody Aragón per deixar anar a la via pública un os, sense les pertinents mesures de seguretat, amb la finalitat d’atreure l’atenció dels vianants i, així, fer que s’apropessin a les taquilles del circ.
Portal Asturias Verde: http://bit.ly/1cfDDuo

2008

Setembre: Mèxic (Tulancingo): s’escapa una elefanta d’uns 40 anys i 5 tones d’un circ i mor en ser atropellada per un autobús de passatgers. El conductor del vehicle públic també mor. Diari Informador Mèxic: http://bit.ly/1ctmEIf

Novembre: Mèxic (Zitácuaro): s’escapen tres tigres d’un circ i un irromp en una casa particular. Va ser necessari un ampli dispositiu policial per fer tornar els animals a les seves gàbies.

2009

Desembre: Galícia (A Coruña: Sada): s’escapa un hipopòtam d’un circ de A Coruña.
Diari 20 minutos: http://bit.ly/1fjt7GV

Desembre: França (Ferte): s’escapa un camell del circ i envesteix un tren regional en la localitat de la Ferte­sous­ Jouarre, a uns 65 km a l’est de París. L’animal va morir instantàniament i l’accident va provocar retards en 14 trens.

Desembre: Granada (Loja): una lleona s’escapa d’un circ i provoca el tall de l’autovia per atrapar l’animal. L’operació va requerir la participació de dispositius del Infoca, la Delegació de Medi Ambient, la Guàrdia Civil, la Policia Local, el Seprona, el servei d’Emergències i Protecció Civil.

2010

Juny: Suïssa (Zurich): s’escapa un elefant del circ Knie i es passeja durant algunes hores pels carrers més cèntrics de Zurich.

2011

Abril: Alemanya (Goslar): s’escapa un rinoceront de dues tones d’un circ.
http://bit.ly/1jfDmNd

Setembre: Eivissa: s’escapa un dromedari d’un circ i apareix enmig d’una gasolinera.
Antena3 TV: http://bit.ly/1fjttgv

Desembre: Guatemala (San Juan Alotengango): s’escapa un lleó d’un circ i ataca un nen. D’acord amb l’expedient mèdic, el menor presenta greus ferides en el seu braç dret i en una de les seves cames.

2012

Gener: Mallorca (Marratxí): s’escapa un hipopòtam del Circ Roma. Veïns van viure moments de pànic ja que es va apropar perillosament als habitatges de la zona després d’escapar­se del recinte en el qual estava captiu.
Portal Mallorca Confidencial: http://bit.ly/1mdgeQt

Març: Mallorca (Santa Margalida): s’escapa un cadell de lleó del Circ Roma i apareix en un hotel d’un conegut nucli turístic (Ca Picafort).

Març: Irlanda (Blackpool): s’escapa un elefant de 2,5 tones d’un circ, caminant per l’estacionament d’un centre comercial.

Vídeo YouTube: http://bit.ly/1eWBbZx

Març: Xile (Villa Alemana): s’escapa un puma d’un circ. Van ser necessaris dards tranquil∙litzants per capturar­lo.

Juliol: Mèxic (Tlaxcala): s’escapa una boa pitó, de diversos metres de llarg, del circ Morley acampat enfront d’una escola preescolar.

Setembre: Itàlia: s’escapa una girafa del Circ Rinaldo Orfei en Imola (centre d’Itàlia). La policia la va perseguir durant 3 hores fins que la va detenir mitjançant dards tranquil∙litzants. Va morir d’una aturada cardíaca. Molts automobilistes van denunciar pels bonys en els seus vehicles, pels danys que els va provocar en trepitjar els seus capós i pels xocs que van desencadenar les maniobres realitzades per esquivar­la.

Setembre: Guatemala (Zacapa): s’escapen tres lleones del circ Germans Navarro i ataquen i devoren una egua del mateix circ.

Novembre: Mèxic (DF): s’escapen dos tigres d’un circ i causen pànic i accidents en una carretera cap a DF.

2013

Desembre: Madrid: un tigre del Gran Circo Americano ataca el seu domador. Els veïns de la zona porten 2 anys denunciant la manca de llicències i el perill que corre el públic que va a veure l’espectacle, els sorolls i les males olors. El consistori madrileny ja va multar en junt de 2012 a aquesta empresa amb 30.000€ per una infracció molt greu.
Diari ABC: http://bit.ly/1mvBAMH