El Parlament convoca experts sobre l’ús d’animals en circs

El Parlament ha acordat les compareixences dels especialistes que abordaran de forma tècnica la utilització de l’ús d’animals en circs, com a primer pas de la tramitació de la proposició de llei per prohibir els circs amb animals a Catalunya, impulsada per la campanya CLAC (Catalunya Lliure d’Animals en Circs) de l’Associació Animalista LIBERA! i la Fundació Franz Weber, i amb el suport de tots els partits polítics menys PP i Cs.

LogoCLAC

Barcelona, 23 de juliol de 2014 –

Avui, la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural del Parlament de Catalunya ha elegit els 22 experts que participaran en la fase de compareixences de la tramitació de la proposició de llei per prohibir els circs amb animals a Catalunya, impulsada per l’Associació Animalista LIBERA! i la Fundació Franz Weber a través de la campanya CLAC (Catalunya Lliure d’Animals en Circs).

En aquest pas de la tramitació, aprovada el passat 7 de maig per ERC, CiU, ICV, PSC i CUP, els compareixents tractaran de forma tècnica totes les qüestions relacionades amb l’ús d’animals en circs davant els Diputats de la Comissió. L’objectiu d’aquestes exposicions, previstes per a finals de setembre, és que tots els grups polítics disposin d’un coneixement profund i específic sobre el tema per poder debatre la tramitació de la proposició de llei, genera i valorar esmenes, i votar l’aprovació del text definitiu a la Cambra, procés que es preveu que finalitzi a l’últim trimestre de l’any.

Entre els compareixents elegits per parlar sobre l’ús d’animals en circs, destaquen 11 reconeguts experts en l’àmbit de la investigació i protecció dels animals, com Joyce Poole, investigadora postdoctoral a la Universiat de Princeton, especialitzada en el comportament dels elefants, Marc Bekoff, professor emèrit en Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat de Colorado, Magda Oranich, presidenta de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Anna Mulà, advocada especialitzada en dret animal i dret ambiental en representació de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Marta Tafalla, professora de filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona, Alejandra García, periodista i directora del Santuari Equidad de la Fundació Franz Weber, Jaume Fatjó, doctor en veterinària i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carmen Maté, doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona, Santi Vidal, etòleg especialitzat en gossos, Ramon García, escriptor amb estudis de Primatologia i Jordi Portabella, en qualitat de biòleg.

Per part dels representats del circs, s’han triat també 11 compareixents, entre ells Genís Matabosch, director del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, Joan Ramon Graell, president de l’Associació de Professionals del Circ, i Urs Pilz, president de l’Associació Europea de Circ.

Cal recordar que aquesta iniciativa parlamentària és conseqüència de les decisions polítiques municipals, ja que actualment hi ha 99 municipis catalans que s’han declarat Lliures d’Animals en Circs, xifra que suposa que prop del 70% de la població de Catalunya viu a una localitat en la què no es permet que els circs utilitzin animals als seus espectacles. Per tant, la tramitació parlamentària de la proposició de llei és una conseqüència lògica que respon a un interès de la política municipal per evitar el maltractament animal, les molèsties als veïns, i les fugues o abandonaments d’animals que posen en risc tan a la població civil com la vida del propi animal.