Catalunya, a un pas de declarar-se Lliure d’Animals en Circs

Catalunya – 07/05/2014

  • El Parlament tramitarà la proposició de llei per a prohibir els circs amb animals a Catalunya, amb el suport de tots els partits a excepció del PP i Ciutadans
  • La proposició de llei va ser impulsada per la campanya CLAC (Catalunya Lliure d’Animals en Circs) de l’Associació Animalista LIBERA! i la Fundació Franz Weber

Parlament

Avui, dimecres 7 de maig, el ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la tramitació de la proposició de llei per a abolir els circs amb animals a Catalunya, impulsada per l’ Associació Animalista LIBERA! i la Fundació Franz Weber (FFW) mitjançant la campanya CLAC (Catalunya Lliure d’Animals en Circs).

Aquesta proposició de llei va ser registrada el passat 29 d’ octubre com a resposta al compromís preelectoral adquirit per ERC, ICV i CiU a través de la firma del manifest de la campanya CLAC (21 de novembre de 2012), en el qual es van comprometre a incorporar un nou punt en la Llei de protecció dels animals de Catalunya que prohibís els circs amb animals en tot el territori català en el transcurs d’aquesta legislatura.

Prèviament al primer debat celebrat avui al Parlament, els únics partits que van presentar esmenes a la totalitat de la proposició van ser PP i C’s. Tot i així, ERC, CiU, ICV, PSC i CUP han donat suport a la proposició de llei, sumant prop del 80% dels vots de la cambra. Per tant, el resultat d’aquest debat de totalitat permet continuar la tramitació de la proposició de llei, que es passarà a debatre en comissió.

Per què declarar una Catalunya Lliure d’Animals en Circs?

Actualment, ja hi ha 99 municipis catalans en els quals no es permet la instal·lació de circs que utilitzen animals, que junts concentren prop del 70% de la població de Catalunya, amb la qual cosa l’aprovació d’aquesta llei seria una extensió lògica d’una mesura de protecció dels animals sostinguda per la majoria del territori català.

A més, des de la Fundació Franz Weber i LIBERA! reivindiquem que són moltes les raons per a prohibir els circs amb animals:

  • Raons ètiques: encara que els espectacles de circ no semblin aparentment violents, són una autèntica tortura per als animals ja que passen la major part de les seves vides tancats en gàbies, inclús encadenats, obligats a traslladar-se en espais molt reduïts, allunyats del seu hàbitat natural, i sotmesos a ensinistraments estrictes i cruels (sovint basats en càstigs, privats d’aliments…) que els impedeixen desenvolupar els seus comportaments naturals. Per tant, la vida en els circs suposa per als animals un patiment greu, tant físic com psicològic, amb nefastes conseqüències per a la seva salut.
  • Seguretat per als ciutadans: la instal·lació d’aquest tipus de circ comporta un risc per als veïns de la zona ja que de vegades es produeixen fugides d’animals per manca de mesures de seguretat i inclús abandonaments per part dels mateixos treballadors.
  • Responsabilitat educativa: com adults, hem de contribuir a una educació ètica dels nens i les nenes i a promoure la seva empatia cap a tots els éssers vius. No podem participar en l’engany de fer-los creure que els animals que veuen en els espectacles viuen bé i es comporten com ens mostren en aquests números de circ. Si els nens sabessin com tracten als animals en els circs mostrarien automàticament el seu rebuig.

A banda, són moltes personalitats del món de la cultura que donen suport a l’abolició de l’ús d’animals en els circs i promouen espectacles moralment evolucionats. L’escriptor i aficionat a les arts circenses, Ramón García, ha manifestat: “A tots ens agrada el circ. Per això, a part de voler prohibir aquest tipus d’espectacles per respecte als propis animals, hi ha una altra raó: salvar al circ de l’estigma de que és un lloc en el qual se maltracten animals, i evitar-ne així el rebuig social i posterior desaparició. “El show ha de continuar, però sense animals”.

Així mateix, actors como Mónica Pérez, Fermí Fernández, Miki Esparbé o Jordi Ríos, també han mostrat el seu suport a la campanya CLAC celebrant una funció benèfica de l’obra de teatre “PARARAPAPA”, que va aconseguir reunir a més de 200 espectadors el passat 27 de gener en el Teatre Principal de Barcelona.

Catalunya: pionera en la protecció animal
Amb l’aprovació d’aquesta proposició de llei, Catalunya tornaria a fer història com a societat en constant evolució i avançada en la defensa i protecció dels animals, com ja va aconseguir prohibint les corrides de toros o reconvertint les guinguetes de la Rambla de Barcelona.

Per últim, des de la Fundació i l’ Associació celebrem que el Parlament torni a apostar per la consideració dels desitjos i la identitat del poble català, permetent la tramitació d’aquesta proposició de llei, que comportarà un debat en el qual podrem escoltar les compareixences de totes les parts que ens aportaran coneixements especialitzats sobre el comportament dels animals i el funcionament dels circs.

Al següent enllaç podràs trobar la repercussió de la noticia als mitjans de comunicació:

https://es-es.facebook.com/notes/catalunya-lliure-danimals-en-circs/repercussi%C3%B3-a-premsa-des-del-5-de-maig-de-2014/713043665405701