Acord Polític

El dia 21 de Novembre de 2012, partits polítics amb representació parlamentària en la legislatura actual, i dies abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, van signar el següent acord interpartidari preelectoral, per acordar un avenç legislatiu en matèria de protecció d’animals utilitzats en circs durant la propera legislatura. Des de la campanya CLAC, Catalunya Lliure d’Animals en Circs, agraïm profundament als partits que van decidir adherir-se.

A Catalunya la defensa dels drets dels animals ha avançat de forma constant a nivell social i legislatiu, reflectint en aquestes lleis la gran sensibilitat dels seus ciutadans vers el respecte dels animals i la seva protecció.

La defensa dels animals forma part del tarannà català, sent l’única Comunitat Autònoma on no es permet matar animals abandonats i recollits a les gosseres, on s’han abolit les curses de braus després d’un impecable procés democràtic al Parlament de Catalunya, però on encara ens queda molt per fer i avançar.

Precisament l’abolició de les curses de braus ha llançat Catalunya a l’esfera internacional com a referent mundial en la defensa dels drets dels animals; aquest prestigi internacional suposa un gran orgull, però també una responsabilitat: la de continuar avançant en aquest camí de respecte vers tots els éssers vius.

És amb motiu d’aquesta convicció, la de donar continuïtat als avenços legislatius en defensa dels animals acompanyant així el sentiment majoritari de la societat catalana, que veiem necessària l’abolició dels circs amb animals a Catalunya; creiem en les arts circenses i en la meravellosa activitat dels artistes de circ, amb gran arrelament a Catalunya, on comptem amb diferents escoles de jocs malabars, màgia, trapezi, pallassos i tantes altres disciplines circenses. Tanmateix, els animals que són utilitzats com a reclam per al públic infantil entelen aquesta activitat artística.

Si és prou evident el maltractament que pateixen els animals als circs cada cop que se’ls obliga a realitzar actes antinaturals i renyits amb la seva pròpia etologia, més preocupant resulta conèixer els mètodes que s’utilitzen per sotmetre aquests animals. Els cops i la violència continua són l’única eina de la qual disposen els“entrenadors” per sotmetre els animals a realitzar proves tals com saltar entre cèrcols amb foc, anar amb bicicleta o fer salutacions amb reverències al públic.

Resulta èticament reprovable la utilització d’aquests animals per atreure el públic infantil, aprofitant-se de la natural simpatia que senten els infants pels animals. Creiem que els nostres nens i nenes, la societat del futur, es mereixen una educació basada en valors que incloguin el respecte cap a tots els éssers vius amb una pedagogia basada en la veritat i en la capacitat de potenciar el sentit crític que els farà capaços de desenvolupar-se com a éssers humans conscients del món que els envolta.

De fet, ja més del 75% de catalans viu en ciutats on ja s’ha vedat la instal·lació de circs que incloguin animals als seus espectacles a través d’ordenances municipals, incloses les 4 capitals de província (Tarragona, Lleida, Barcelona i Girona).

Per això, ens comprometem com a grup polític a que durant la propera legislatura donarem un altre pas endavant per acompanyar aquest avenç que la societat ja ha donat, declarant Catalunya Lliure d’Animals en Circs. Mitjançant la firma d’aquest manifest recolzem obertament el preacord polític impulsat per l’Associació Animalista LIBERA! i la seva campanya CLAC, Catalunya Lliure d’Animals en Circs.

Pels animals, la Natura i per la dignitat de la nostra societat